Prezračevanje trave

Trava je že počasi pričela s svojo vegetacijo. Če želimo imeti zavidljivo lepo travo je bistvenega pomena spomladanska nega trate. Pred prezračevanjem trave svetujemo, da se pred prvim dežjem trato pognoji z gnojilom v granulah 15-15-15 (NPK), kar bo spodbudilo rast trave. Samo prezračevanje trave pa opravimo šele po prvi košnji.

Opazili smo, da so se pri nas v zadnjih letih zaradi sušnega podnebja, še posebno v poletnih mesecih, začele v večjih količinah pojavljati enoletne plevelne trave. Razrastejo se predvsem v slabo prehranjenih, redkih tratah, na zbitih tleh in sončnih legah. Pojav plevelnih trav lahko omejimo s pravilnim vzdrževanjem trate, ki vključuje zračenje, gnojenje in redno namakanje.

Namen prezračevanje trave je, da do travnih korenin zrahljamo zemljo in jim dovedemo zrak. Zračenje je najbolj učinkovito če to opravimo vzdolžno in prečno. Z prezračevanjem odstranimo tudi odmrlo travo in mah.

Trava bo zaradi prezračevanja veliko bolje uspevala in se tudi zgostila. Priporočljivo je tudi, da se prezračevanje opravi ko so tla suha, saj je učinek zračenja boljši in tudi delo je lažje opraviti.

 

 

 

 

Poleg prezračevanje lahko na bolj težkih in vlažnih tleh opravimo tudi peskanje trave. Kremenčevo mivko v tanki plasti razporedimo po trati, ki nato ob dežju pronica v tla in jih s tem razrahlja. Rahla tla pa omogočijo boljšo in učinkovitejšo rast travnih korenin.

Po prezračevanju po potrebi travo tudi dosejemo kar po celotni površini ter povaljamo.

Zadnji nasveti

Prišel je čas za prvo letošnjo nego vaše trate. Če želimo imeti lepo trato, jo moramo redno obnavljati vsako leto. Najbolj primeren čas je, ko se spomladanske dnevne temperature dvignejo nad pet stopinj Celzija.

Preberi