Skrijte se pred radovednimi poglediŽive meje

Živo mejo dandanes vidimo že skoraj pri vsaki hiši. Če imate sedaj živo mejo, ki vam propada ali pa si želite samo spremembe in bi jo radi zamenjali ali pa zaprli pogled pred radovednimi sprehajalci  vam pri svetovanju in izvedbi lahko pomaga podjetje Palček.

Obstaja ogromno različnih živih mej, zato je potrebno še pred nakupom določiti kakšno funkcijo bo ta opravljala, kakšen naj bi bil končni izgled žive meje in koliko časa ste pripravljeni vlagati v njeno vzdrževanje.

Vrste živih mej

Zimzelene žive meje

 Zimzelene žive meje so zelo priljubljene, ker nam nudijo zasebnost čez celo leto, saj so zelene tudi pozimi. Zelo priljubljena je bila živa meja iz Thuje Smaragd, ki pa je zadnja leta zelo na udaru zaradi

bolezni ( Južni brinov krasnik- Ovalisia festiva), ki je sprva vidno kot odmiranje posameznih vej, kasneje pa propade celotna rastlina.

Dobrih nadomestnih živih mej je kar nekaj, tukaj vam dajemo nekaj dobrih predlogov:

 • Prava cipresa ( Cupressus sempervirens)
 • Pacipresa ( Chamaecyparis)
 • Tisa ( Taxus baccata)
 • Bor ( Pinus)
 • Liguster ( Ligustum vulgare)
 • Lovorikovec ( Prunus laurocerasus)

Listopadne žive meje

Čeprav niste privrženec listopanih živih mej, vam lahko povemo nekaj njihovih prednosti in zanimivosti. Listopande žive meje so zanimive zaradi svojega listja, ki se pri številnih vrstah v jesenskem času obarva v čudovite jesenske tone. Prav tako imajo te vrste živih mej ko odvržejo listje zanimivo dekorativno barvno lubje, ali pa lubje z različnimi teksturami in vzorci. In tudi glede preprečevanja pogledov mimoidočih naj vas ne skrbi, saj je kar nekaj takih vrst, ki vam s svojo gosto strukturo vej zagotovijo dovolj zasebnosti, tudi v zimskem času.

Tukaj je nekaj najpogosteje uporabljenih vrst za živo mejo:

 • Rdeči dren ( Cornus sanguinea)
 • Maklen ( Acer campestre)
 • Leskovec ( Corylopsis spicata)
 • Gaber ( Carpinus betulus)
 • Bukev ( Fagus sylvatica)

Vzdrževanje živih mej

Če okolico vaše hiše že krasi živa meja ampak opažate, da vam vedno zmanjka časa za njeno redno vzdrževanje vam bomo pri tem z veseljem pomagali. Živa meja ni samo ograja, ki krasi okolico našega doma ampak je tudi naravna zaščita pred hrupom, prahom in radovednimi pogledi, prav tako pa nam polepša naše bivanje s svojo pomirjajočo zeleno barvo.

Če si želimo, da bo naša živa meja lepa, potrebuje celoletno nego. Za začetek ji moramo za njeno zdravo rast zagotoviti dovolj svetlobe, saj v nasprotnem primeru lahko postane luknjasta.

Živa meja mora biti predvsem zaradi svetlobe rezana tako, da je vrhnji del ožji od spodnjega, ali pa da je širina po celotni višini enaka, nikoli pa obratno.

Vedeti morate tudi, da ima vsaka vrsta žive meje svojo potrebo in frekvenco rezanja. Z rezanjem žive meje je potrebno pričeti že čim prej po sajenju, saj z rezanjem spodbudimo rast korenin ter poskrbimo, da se bo živa meja lepo zgostila.

Prav tako, pa kot vse rastline ima tudi živa meja potrebo po hranilih, zato je potrebno poskrbeti za redno gnojenje z gnojili z postopnim sproščanjem hranil.

KO NIMATE ČASA ZA OBREZOVANJE ŽIVE MEJE NAS POKLIČITE IN Z VESELJEM VAM BOMO POMAGALI.  DOGOVORIMO SE ZA OGLED.